Trompper Overgetelijk


Zeker in een tijd dat we het liefst vóórop lopen, maar niet op de feiten vooruit. En het vooruitgang boeken eigenlijk een absolute must is. Rennen we van ‘ hot naar her’ en remmen we nooit, want stilstand betekent achteruitgang, zeggen ze dan. Wij staan nu eenmaal bekend als de opticien van ‘de Delftse loop’, maar af en toe staan wij toch even stil bij het feit dat ‘onze winkel’ al een eeuw-igheid bestaat!

Ik probeer me te realiseren wat voor een enorme impact ‘een eeuw’ heeft. Me voor te stellen wat toen nog onvoorstelbaar was en nu dagelijkse kost. Verhalen komen weer boven en je herinnert je ineens weer iets van verjaardagen waar ‘Ome Jan’ zo geamuseerd kon vertellen, met de lachers op z’n hand. Je kijkt over je schouder en kijkt terug, maar het is net of je vergeetachtig wordt….

Dat vond ik even interessant. Even opgezocht op internet: Het Nederlands Huisartsen Genootschap stelt dat er pas sprake is van vergeetachtigheid als je geheugen minder goed werkt dan je gewend bent. Oké dan, …. en ik ben al niet zo sterk in namen. Het ging verder: Door stress, dementie, medicijngebruik, depressiviteit of schildklierziekten kunnen mensen vergeetachtiger worden.
Maar waarschijnlijk lette ik gewoon even niet goed op toen ik je de hand schudde…. Het gaat nog verder: We maken gebruik van een gecombineerde zintuiglijke waarneming. En daarin schuilt de informatie die we opslaan als een herinnering. Zo is de eerste 30 seconden slechts van invloed op de capaciteit van ons kortetermijngeheugen. Dus als de zintuigen tegelijkertijd andere, belangrijkere of opmerkelijkere informatie oppikken, dan kan die naam het eigenlijk wel schudden. En zelfs als die het redt, dán moet het nog in het langetermijngeheugen terecht zien te komen omdat je hem je dan pas herinnert. Dus iets wat je maar één keer hoort op het moment dat je aandacht ergens anders naar uitgaat? Nee, die informatie gaat te snel verloren in onze grijze massa. Daarom schrijf ik het maar op.

Trompper Optiek bestaat 100 jaar en dat gaan we vieren.

 


Vorige columns >>