Na-tikken


Het verrassende zit ‘m eigenlijk altijd in de details. Het behoeft geen uitleg dat een aankoop van (wat dan óók) gepaard gaat met ‘een goed verhaal’. En dan hopen dat daar een kern van waarheid aan kleeft, want in ‘verhalen’ wordt illusie, fantasie of fictie vaak verward met de realiteit. Tenzij het ‘plaatje’ dat wordt geschetst een glimlach op je gezicht tovert omdat je er van opkijkt!

Voorbeeldje: Ik kocht een maand of wat geleden een nieuwe motorfiets (noem het midlife-, maar de oude was op en ik rij graag als ik ff spaarzaam tijd heb, zónder te hoeven duwen….;) Máár, al lezende in de bijsluiter viel mijn oog op het volgende grappige detail: om de motor authentieker te laten klinken hebben ze het motorblok zó gemaakt dat áls je gestopt bent en afstapt de motor na-tikt …….op TOONHOOGTE!

Gèk hè, ga je tòch staan luisteren…. En waarvóór? Omdat het je doet denken aan de tijd van vroeger, waar je nog ‘afzag’ en de ‘grote weg’ nog een stoplicht had, de A13 tweebaans was, daar nog praatpalen stonden, afslag Ikea nog gewoon Delft-Centrum was èn je wel zou zien hoe laat je aan zou komen op de plek van bestemming met je bandenplakset bij de hand en een wegenkaart onder de jas…. Èn die motor maar tikken…. 

Emotie oproepen en je beeldvorming van het ‘plaatje’ veranderen door kleine details gezichtsbepalend in beeld te brengen. Het maakt het véél kleurrijker en laten wíj het daar op de Burgwal nou graag over hebben!

Maarten van Woerden,
eigenaar van Trompper Optiek en optometrist

Vorige columns >>