Terras in-zicht


Het hangt in de lucht. je voelt het aan je water. Je biertje is koeler of de wijn voller. Er lijkt geen eind aan die mooie dagen te komen. De lucht is blauwer, het gras is groener bij jezelf, de breng-pizza smaakt ineens fantastisch en als je goed kijkt, heb je gewoon een lekker kleurtje. Het zijn allemaal subtiele aanwijzingen die ons erop attenderen dat het zomert en dat we moeten beseffen dat we eindelijk eens genieten....en soms merk je het aan minder subtiele zaken. Ga zitten op een gloeiend heet fietszadel. Heb je alles ingesmeerd, maar je nek niet. Heeft de hond van de buren een verkoelende kuil gegraven waar hij heerlijk in ligt, in jouw tuintje. De mevrouw achter de balie zucht zwetend bij alles wat je vraagt. Loop je ''hutje bij mutje'' naar het veel te volle strand. Bij de ober schijnt het tafeltje waar jullie aan zitten niet te bestaan. Je ziet een bekende die er uitziet als een net sinasappels, van die grote...En je wordt gewezen op het feit dat ze begrijpen waarom jij altijd een lange broek draagt, zo wit.

Dan wordt het tijd voor een nieuwe zonnebril!

En als je die dan opzet...je pupillen worden groter. De kleur van daglicht is anders. Je buurman lijkt ineens veel aardiger, de buurvrouw ook.
Alles wordt verzacht en je krijgt een relaxed gevoel. Stress lijkt ineens heel ver weg. Nieuwe energie maakt zich van je meester en je hebt zin om erop uit te trekken. Het terras lonkt, maar je raakt niet uitgekeken! Loop dan eens door ons mooie Delft over de Burgwal en zwaai even naar mij.

Maarten van Woerden,
eigenaar van Trompper Optiek en optometrist

Vorige columns >>