Ligt een man in de hangmat


Het overkomt de één altijd op een ongelegen moment, terwijl de ander op een vooraf vastgestelde dag mag. Waar ik het over heb? Je zal maar op zoek moeten naar ‘vervanging’. En of dat nu je bed, je koffie, je stoel, je bril, je auto of dat mooie paar schoenen is welke wordt uitgezocht, de wereld om je heen verwacht dat je met jouw rationele onderbouwing de beste én voordeligste keuze maakt. Zó vinden wij ons terug in de twijfel van wat ‘wij nou eigenlijk willen’. En die ‘wij’ zijn dan de gevraagde en ongevraagde adviseurs, de verzekering, je (schoon-)moeder en niet te vergeten de buren, facebook en je insta-vrienden.
 
En wellicht heb ik je het al een keer verteld, maar ik denk op zo’n moment graag even terug naar het moment dat ik op die ene mooie, warme zonnige dag een paar jaar geleden eens plaats mocht nemen in een hangmat. Nu zal je zeggen: ‘Doe jij dat lekker met een drankje en de rest van je Bounty-/Fanta-/Sourcisi-/ Licor5très palmboom reclame!’ En dat is het ‘m nou juist. ‘Wij’ hebben er allemaal al een mening over én een beeld bij! (Ik zie mezelf namelijk al helemaal voor me….;)
Maar het gevoel dat mij bij bleef van de ontspanning en het geluk makende gevoel van alléén al het liggen in die hangmat maakt dat ik altijd op zoek blijf naar zo’n beleving!

En die beleving hebben wij, denk ik, ‘gewoon bij ons in Delft!’ Je staat er niet vaak bij stil, maar eigenlijk moeten we met z’n allen nèt de deur wat verder open doen om te zien dat er een compleet andere wereld achter schuil gaat! Net wèl vinden wat je zoekt. Onverwachte ontmoetingen met mensen die je alleen van het ‘gedag-zeggen’ kent. Een sfeer proeven die je nog niet kende, maar dan gewoon bij je om de hoek! Vertelt die binnenkant ineens een heel ander verhaal! Delft is eigenlijk geweldig verrassend!

Dus of je nu bij Klaas Vaak, Miss Morrison, Nobel, Kobus Kuch, Verbeek, van Loenen, Zorgdrager, Idenburg, de Gist, Jans, Kek, Ray óf bij mij binnenstapt, je ervaart iets zuiver Delfts. Puur en ongezoet! Eerlijk waar. Alles bij elkaar vind je dat wat je zoekt dichterbij dan je denkt, ondanks al het rumoer om ons heen! We spreken af: We gaan iets verder kijken en iets meer de sfeer proeven.

En of dit nu bij een leuk evenement is of als je gewoon ‘naar de stad gaat’ voor ‘vervanging’, je vindt het in Delft!

Maarten van Woerden,
eigenaar van Trompper Optiek en optometrist

Vorige columns >>