Cijfers en tellen


Het lijkt wel of de gehele wereld alleen nog maar om cijfers draait. Beurs gerelateerd of geprognotiseerd worden wij voortdurend geteld, gewogen én beoordeeld. Om het over ‘te licht bevonden’ maar even niet te hebben. De harde media zeggen ons graag hoe wij er voor staan! Met als gevolg dat je wakker wordt in ‘een hokje’, waar je daarvoor nog nooit van hebt gehoord!

Cijfers maken dat wij graag willen meten. En dat ‘meten’ zorgt er dan weer voor dat je vergelijk zoekt. Hierdoor komen de verschillende ‘maten van meten’ weer bij elkaar én zie: Verdeling ontstaat. Laten we het voor de goede orde maar even ‘de dagelijkse realiteit ‘ noemen. Hoe hard die ook is.

Het leuke is wel dat wij in ons vak óók cijfers gebruiken om het zicht en de waarneming te kunnen omschrijven. Al gaan wij er toch elke keer vanuit dat je zo goed als mogelijk de wereld om je heen kan bekijken. En zónder dat je hierop wordt afgerekend: De kijkbeleving is iets voor jou persoonlijk. Alléén van jou, jezelf. En voor hoe kleurig je dat wilt zien, dat kan je ‘real life’ zien of aan je eigen verbeelding over laten.

Graag laten wij de verschillen zien.
Wij zijn niet voor niets de kleurrijkste opticiën van Delft. Je vindt ons op de Burgwal bij 29. Tel uit je winst!

Maarten van Woerden,
eigenaar van Trompper Optiek en optometrist

Vorige columns >>