Zachte contactlenzen

Een zachte lens bestaat uit wateropnemend materiaal. Door het absorberen van water (of traanvocht) wordt de lens zacht en soepel. Zo soepel dat je de lens binnenste buiten kan keren of dubbel kunt vouwen. Met de komst van de nieuwe siliconen hydrogel materialen blijft de zuurstofdoorlaatbaarheid goed, omdat ook hier het materiaal zuurstof doorlaat. Dit in tegenstelling tot de traditionele materialen.

Het grote voordeel van de zachte lens is de snelle gewenning. De lens kan gemakkelijk afgewisseld worden met een bril, de stofgevoeligheid is laag en de lens zal zelden verschuiven of uitvallen. Vanwege deze eigenschappen is het een geschikte lens voor contactsporten (judo, boksen etc) of balsporten (voetbal, volleybal etc).

Het nadeel van het materiaal is dat de lens behalve traanvocht ook andere aanwezig stoffen in het traanvocht bindt (zoals vetten en eiwitten). Hierdoor vervuilt de lens sneller. Het waterpercentage varieert van 40 tot 80 %, dit vochtige karakter van de lens is een gunstige omgeving voor bacteriegroei. Genoeg argumenten om aan te geven dat het belangrijk is om de lenzen dagelijks schoon te maken!
Daarnaast is een halfjaarlijkse controle van groot belang. De kans op ontstekingen is bij de zachte lenzen groter dan bij de vormstabiele lenzen.

De afgelopen jaren is een duidelijke verschuiving merkbaar in de frequentie van de lensvervanging. Steeds vaker wordt gekozen voor een sneller vervangingssysteem. Mogelijke vervangingssystemen zijn dagelijks,  2-wekelijks, maandelijks. In vergelijking tot de vormstabiele lenzen worden zachte lenzen veel frequenter vervangen, waardoor de kosten van het onderhoud hoger liggen.

Eigenschappen van een zachte contactlens

  • Snelle gewenning

  • Geen stofgevoeligheid

  • Gemakkelijk af te wisselen met bril 

  • Geschikt voor contactsporten

  • Lens kan praktisch niet worden verloren

  • Dienen minimaal twee keer per jaar gecontroleerd te worden

Interesse gekregen in contactlenzen, maak dan een afspraak. Tijdens deze afspraak kijken we welk type lenzen geschikt is voor de ogen. Waarna wij een deskundig advies geven. Wij berekenen hiervoor aanpaskosten en een bedrag voor de eerste proefset. De proefset zal worden verrekend, wanneer wordt besloten door te gaan met contactlenzen. Maak hiervoor wel een afspraak.