Laatst las ik een column. Zegt m’n dochter: Nou, dát kan in de krant! Ze heeft d’r mening op de tong zal ik maar zeggen….;) Maar het was een hele andere column in vergelijking tot waar ìk doorgaans mee aankom. Deze was van een Zuid Amerikaan op bezoek in Nederland die zich openlijk afvroeg waarom hier de mensen, als ze in de auto zitten, zo’n duidelijk verschil voelen tussen doordeweekse dagen èn de zondag. Ik moest meteen denken aan dat onderzoek van een tijdje geleden waaruit bleek dat de zondagmiddag het ‘drukste moment van de week’ op de weg is. En dat terwijl er op dat moment eigenlijk niet eens zó veel files staan! Het zal wel komen omdat het begrip ‘snelheid’ op zo’n dag erg ‘relatief’ is. Regelmatig worden we natuurlijk geconfronteerd met verkeersdeelnemers die allerlei vormen van zonderling weggedrag vertonen. Van face-timend via kilometers-van-tevoren-voorsorterend, bumper klevend tot links-rechts-inhalend of met een slakkengangetje-voort-sukkelend. Wij kunnen ons op zo’n moment werkelijk mateloos irriteren aan anderen! Al ben ik natúúrlijk van mening dat ikzelf een uitstekende chauffeur ben…. ( Ik onthoud je even van wat m’ndochter zei….)

Verkeer brengt iets bij ons naar boven wat diep van binnen zit. Een soort oerdrift, zeg maar. De column van de man ging verder over vergevingsgezindheid, verdraagzaamheid en zelfreflectie. Het deed mij vooral realiseren dat ik óók op zo’n zondag in de auto of op de motor zit. Dat ik met m’n nieuwe reflecterende zonnebril op niet alleen moet lachen… maar soms ook in mijn binnenspiegel moet kijken…of gewoon eens om me heen! De omgeving is ook best mooi, als je er tenminste oog voor hebt! Motorrijders zwaaien eigenlijk ook altijd. En niet iedereen is zo positief! Al steken sommigen wel een vinger op…

Het vriendelijk vóór laten gaan, even dat stapje opzij maken, ruimte geven en een beetje rekening houden met elkaar maakt alles zoveel gezelliger. Zelfs op zondag. Kan ik je de laatste zin van wat die man schreef niet onthouden natuurlijk: ‘Op de mooiste wegen steekt het lelijkste wel eens over’. Kijk ik zondags wel beter uit!