Kinderogen en de zon

Wat is er nu zo 'gevaarlijk' aan de UV (Ultra Violette)-straling voor de (kinder-)ogen en huid in de zon, en wat kan je er tegen doen?

Ultra Violette straling
Naast het 'gewone' zichtbare licht straalt de zon ook voor ons 'onzichtbaar' licht uit, zoals ultraviolette straling (tussen 200 en 400 Nm). Weliswaar is ons oog gevoelig voor dit licht, maar de ooglens laat dit niet door (neemt het op en verouderd daardoor) maar beschermt het netvlies er daardoor tegen.

De hoeveelheid UV straling is ook afhankelijk van de omgeving waar je op die- bv wolkenloze- dag bent: op het strand (weerkaatsing op zand en water van licht en UV) is hoog risico, in de stad met een beetje smog in de lucht (weinig weerkaatsing en extra demping van licht en vooral UV door de smog) is een lager risico voor de ogen.

De goede kant van UV
Toch heeft UV-straling ook goede kanten: Bij normale blootstelling aan de zon is er ruim voldoende aanmaak van Vitamine D (bouwstenen voor het lichaam) en UV-straling heeft, mits goed gedoseerd, een ontstekingsremmende werking op de huid.

De slechte kant van UV
De energie van UV-straling wordt in de huid opgenomen door eiwitten. Door het opnemen van de UV kan  het DNA veranderen. Wanneer dit een kleine verandering in de DNA-structuur betreft, kan deze fout door speciale  andere eiwitten door de cel worden gerepareerd. Kindercellen hebben deze herstelfunctie minder, omdat door de groei hun celdeling vele malen hoger is dan bij volwassen mensen en er dus minder tijd is voor herstel van die oudere cel. Daarom is hun risico ook hoger. 

Ook de ogen kunnen door UV-straling worden beschadigd. Zowel op het oog (oogwit en bindvlies), rondom het oog (oogleden en traankliertjes) als in het oog (hoornvlies en ooglens). Het bindvlies zal zich wat verdikken en verkleuren (geliger worden), de dunnere huid van de oogleden zal verbranden en daardoor zullen de traankliertjes slechter werken en ontstaat er op vroegere leeftijd bv staar.

Zonnebrillen
Draag daarom zonnebrillen met een goed UV-filter met vermelding van 400Nm, juist op jonge leeftijd, zodat de kinderen straks niet de rekening krijgen van het op jonge leeftijd onbeschermd rondlopen.

Koop voor kinderen nooit speelgoed zonnebrillen zonder goed UV-filter. Deze zijn schadelijker dan geen zonnebril dragen, omdat de pupil door het wegvangen van het zichtbare licht extra open gaat staan, waardoor het UV, dat dwars door de glazen heen gaat, extra eenvoudig tot in het oog kan doordringen.

<< terug